Behandeling

 

Wat is een shiatsu behandeling?

shiatsu-behandeling 1

Tijdens de behandeling ligt men gekleed op een zachte behandelingsmat op de buik, de rug of de zijde. De behandelaar oefent in een vloeiende beweging met handballen, duimen, ellebogen of knieën druk uit op het lichaamsoppervlak en de daaronder verborgen spieren. Daardoor worden ondermeer spanningen door het principe van druk en tegendruk op een effectieve manier opgelost. De behandelaar beweegt en draait de gewrichten om ze los en bewegelijk te maken en rekt de spieren met speciale technieken.

shiatsu-behandeling 2

Het bijzondere aan Shiatsu is, dat het steeds om een behandeling van het volledige lichaam gaat. Beter gezegd: van de hele mens, want we zijn dan ook veel meer dan lichaam alleen! En dat deze behandeling steeds ritmisch en vloeiend gebeurt. Daarom wordt aandacht gegeven aan symptomen of worden klachten behandeld, maar worden ze niet tot het middelpunt van de behandeling verklaard. Veeleer dan het negatieve te bestrijden, gaat het hierom door het versterken van het positieve, van de eigen onverstoorde energie en van het eigen afweer- en herstelsysteem klachten overbodig te maken.

Doen in het niets doen

Ook wanneer de bovenstaande beschrijving een actief beeld geeft van de behandelaar, staat in de Shiatsu veel meer het zijn dan het doen op de voorgrond. ‘doen in het niets doen’ is een vaste uitdrukking in de Shiatsu. Het gaat niet op pure mechanische arbeid aan het lichaam. Opmerkingsvermogen, gevoeligheid en inlevingsvermogen zijn belangrijke peilers bij elke behandeling.

Elke Shiatsu behandeling is anders en geeft je de buitengewone gelegenheid jezelf te leren kennen. Deze ontmoeting met jezelf opent vaak nieuwe perspectieven met betrekking tot de uiterlijke en innerlijke wereld.

Vaak worden lichaam, geest en ziel na een behandeling aangevoeld als na een zeer lange en diepe slaap of na de terugkeer van een lange inspirerende reis in een andere maar toch zeer vertrouwde wereld.

Feedback

Hier vindt u enkele feedbacks na een Shiatsu behandeling.

Yoga en Shiatsu

Lees hier meer over de verbinding van Yoga en Shiatsu.