Achtergrond van Shiatsu

 

Shiatsu betekent in het Japans ’vingerdruk’...

... en is een holistische vorm van lichaamswerk, die ontstaan is uit de zeer verschillende invloeden van de traditionele Chinese geneeskunde, Japanse manuele therapievormen en westerse physiotherapeutische technieken. Ook de elementen waaruit een Shiatsu behandeling bestaat, zijn erg verscheiden.

In Japan is Shiatsu een in het gezondheidswezen vast verankerde behandelingsvorm, en ook in Europa geniet Shiatsu meer en meer geloofwaardigheid als integrale aanpak voor pijnverlichting of zelfs genezing.

Meridianen en levensenergie

Shiatsu baseert zich op het oeroude systeem van de meridianen, bekend uit de acupunctuur. Het gaat dus om wegen die onze energetische ‚adem’, de levensenergie - het Japanse ‚Ki’ - doorheen het lichaam transporteert.

Omdat ons energetische en fysieke systeem innig met elkaar verbonden zijn, hebben beide systemen een invloed op elkaar. Shiatsu werkt met beide systemen tegelijk en is daardoor een uiterst effectief middel bij tal van klachten op alle niveau’s van de menselijke persoonlijkheid.

Vijf elementen

In Shiatsu worden alle lichamelijke, geestelijke en emotionele fenomenen als verschillende uitdrukkingsvormen beschouwd van een specifiek patroon in de persoonlijke energiebalans. Het gebruikte model is dat van de vijf elementen, waarvan de chinese karakters bovenaan deze pagina te zien zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water. De leer van de vijf elementen moet men begrijpen als een verdere uitdieping van het bekende Yin/Yang model, dat de eenheid in alle dingen beschrijft, zoals klaar/donker, mannelijk/vrouwelijk enzovoort....

Elk van deze vijf elementen staat voor een specifieke energietoestand, die zich in het fysieke lichaam, in de geest, enz... manifesteert. Storingen zoals bijvoorbeeld tekort of overvloed leiden naar bepaalde uitdrukkingsvormen in alle verbonden niveaus, die we tenslotte als ziektesymptoom te zien krijgen. Elk element is verbonden met een bepaalde fysieke of psychische taak van het systeem, bijvoorbeeld een van de ingewanden, een weefsel, een zintuig, een emotie of een geestestoestand. Op die manier krijgt de behandelaar bepaalde samenhangen te zien, waar bij louter symptomatische behandeling verschillende ziektebeelden voorliggen, die zogenaamd niets met elkaar te maken hebben.

Gezondheid

De natuurlijke toestand van elke mens is evenwicht en gezondheid. Het eigen lichaam streeft ernaar en heeft in principe ook het vermogen weer in deze grondtoestand terug te keren.

Door interne of externe factoren kunnen echter toch onevenwichten, uitputtingstoestanden of blokeringen ontstaan. Deze kunnen het gemakkelijkst door een uitwendige invloed verholpen worden die de situatie weer in evenwicht brengt. Een Shiatsu behandeling vertegenwoordigt zulk een invloed.

Yoga en Shiatsu

Lees hier meer over wat Yoga en Shiatsu met elkaar te maken hebben.